Kiełkownica jest urządzeniem, przy pomocy którego można wyhodować w domu różne rodzaje kiełków. Świadomość społeczna dotycząca zdrowego odżywiania (kiełki są pełne witamin, minerałów i innych prozdrowotnych substancji) jest coraz większa, dlatego zainteresowanie profesjonalnymi kiełkownicami stale rośnie. Czym się kierować przy wyborze kiełkownicy? Dlaczego warto uprawiać kiełki?

Czym się kierować przy wyborze kiełkownicy?

Dzięki wykorzystaniu kiełkownicy uprawa kiełków w domowym zaciszu może być znacznie łatwiejsza niż nam się wydaje. Najlepsze kiełkownice są wielopoziomowe i posiadają kilka szalek do kiełkowania, dlatego przy ich użyciu można jednocześnie hodować kilka rodzajów kiełków. Kiełkownice (w tym również ich pokrywy) powinny być przezroczyste. Jest to ważne ze względu na równomierny dopływ światła do wzrastających kiełków (większa ilość światła sprawia, że rośliny rosną szybciej.

Na rynku dostępne są kiełkownice złożone z jednego, a nawet pięciu poziomów. Ich wybór jest uzależniony od naszych potrzeb. Jeżeli mamy ulubiony gatunek kiełków i wiemy, że nie będziemy sadzić innych – wówczas kiełkownica jednopoziomowa spełni nasze oczekiwania. Osoby, które lubią urozmaicać swoje dania kiełkami różnych roślin powinny zdecydować się na kiełkownicę wielopoziomową.

Kiełkownice są wyposażone w sitka, które pomagają w nawadnianiu roślin i odprowadzaniu wody.

Kiełkownice – z czego powinny być wykonane?

Na rynku dostępne są kiełkownice wykonane z różnych materiałów. Zdecydowanie największą popularnością cieszą się modele szklane, plastikowe i ceramiczne.

Kiełkownice plastikowe są najtańsze, co nie oznacza, że najgorsze. W wielu wypadkach całkowicie spełniają nasze potrzeby. Plastik jest przezroczysty, dzięki czemu światło dociera do kiełków równomiernie. Dzięki plastikowym kiełkownicą możemy rozpocząć domową hodowlę kiełków niskim nakładem kosztów.

Spotkamy się również z kiełkownicami szklanymi, które mogą mieć różne pojemności i kształty. Kiełkownice ceramiczne charakteryzują się wysoką estetyką wykonania, dzięki czemu mogą być ozdobą każdej kuchni. Zazwyczaj są to kiełkownice jednopoziomowe, w których można jednocześnie uprawiać jeden gatunek kiełków.

Korzystanie z kiełkownic jest bardzo proste. Wystarczy, że dokładnie opłuczemy pod bieżącą wodą nasiona przeznaczone do kiełkowania, a następnie będziemy je moczyć przez około 5 godzin (znacznie przyspieszy to kiełkowanie). Następnie umieszczamy nasze nasiona w pojemnikach, po czym każde piętro podlewamy letnią (koniecznie przegotowaną wodą). Ważnym krokiem jest odprowadzanie nadmiernej ilości wody. Jeżeli o tym zapomnimy – kiełki zgniją. Podlewanie powinno odbywać się dwa razy dziennie. W przypadku, gdy korzystamy z kiełkownicy automatycznej nie musimy moczyć nasion, podlewać ich i odprowadzać wody. Warunkiem prawidłowego działania kiełkownicy automatycznej jest jedynie dbanie o to, żeby zawsze zawierała ona wodę (przegotowaną wodę wlewa się do specjalnego zbiorniczka).

Własne kiełki – dlaczego warto?

Współcześnie w niemal każdym sklepie spożywczym kupimy różne rodzaje kiełków. Są one jednak dość drogie. Dodatkowo nie mamy pewności w jakich warunkach były one przechowywane zanim trafiły do sklepu. Jedynie samodzielna hodowla (z najwyższych gatunkowo nasion na kiełki) daje am pewność, że spożywamy żywność bezpieczną i pełnowartościową. Osoby, które decydują się na samodzielną uprawę kiełków często zauważają, że witaminy i minerały w tabletkach przestają być im potrzebne.